Gastronom med speciale kok, smørrebrød og catering - uddannelse og job


Gastronomuddannelsen har to specialer, hvor specialet:

  • kok -  Hovedforløb varer 3 år og 3 måneder

  • smørrebrød og catering  - Hovedforløb varer 2 år og 6 år.


Der er også mulighed for at indgå en uddannelsesaftale som gastronomassistent. Gastronomassistent er 1. trin i uddannelsen til gastronom og varer 1 år efter grundforløbet. Gastronomassistenten kan til enhver tid genindtræde i gastronomuddannelsen og tage den fulde kompetence i et af de tre specialer.

Uddannelsen til gastronom består, uanset hvilket speciale du vælger, af praktik i en virksomhed kombineret med undervisning på teknisk skole. Læs nærmere om de 3 adgangsveje til en erhvervsuddannelse her.

Du vælger selv, om du vil begynde din uddannelse med et praktikophold i en virksomhed eller på teknisk skole på grundforløbet i fællesindgangen "Mad til mennesker". Dog skal du have indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed for at kunne begynde med praktik. De første 3 måneder i en virksomhed er gensidigt prøvetid.

I grundforløbet, som er fælles for alle uddannelser inden for hotel- og restaurantområdet, kommer du til at arbejde med elementer fra såvel gastronom- tjener-, receptionist- og hotel- og fritidsassistentuddannelsen. Du vil bl.a. blive undervist i hygiejne, salg, varekendskab, gæste og kundebetjening og i fag, der er specielt rettet mod gastronomuddannelsen.

Efter gennemført grundforløb veksler uddannelsen mellem praktik og skoleophold. Skoleopholdene vil indeholde fag som psykologi, samfundslære, iværksætteri og innovation, ernæringslære, produktionshygiejne og varekundskab og arbejdsmiljø. Alt efter hvilke speciale du vælger vil skoleundervisningerne også omfatte fag som drikkevarer, salgspraktik, dansk-fransk menulære, produktudvikling og køkkenproduktion m.m. Derudover vil du sammen med din arbejdsgiver få mulighed for at vælge et speciale fag af speciel interesse for dig og din arbejdsplads.

Praktikdelen af gastronomuddannelsen omfatter – afhængig af hvilke speciale du har valgt – bl.a. kold og varm madproduktion, grundtilberedning (forskellige former for stegning og fremstilling af grundsupper og -sauce), kontrol og kvalitetsbedømmelse af råvarer, menuplanlægning, salg og gæstebetjening.

Ønsker du at tage en uddannelse som gastronom med specialet kok, er der gode muligheder for at gennemføre en del af din praktik i udlandet. F.eks. Paris, London eller Berlin. Vil du have mere information om, hvordan man kommer i praktik i udlandet, så læs nærmere på siden Praktik i udlandet.

Ved afslutning af sidste skoleophold aflægges svendeprøve. 

Jobbeskrivelse - gastronom med speciale kok
Uden en vis kreativitet bliver man ikke en god kok. Evnen til at få ideer og skabe nye, spændende retter er af central betydning i dit arbejde som kok. Samtidig skal du også have is i maven. På de travle dage skal du kunne holde mange gryder i kog uden at miste overblikket.

Det er et ansvarsfyldt job at være kok. Gæsterne er afhængige af, at du kan din metier. Og det handler ikke kun om at lave mad. Et godt måltid mad starter med de rigtige råvarer. Du sørger selv for, at du får gode råvarer hjem. Du gør kød og grøntsager klar på forhånd, så du kan lave maden hurtigt, når gæsterne sidder i restauranten.

I de stille stunder har du tid til at komponere menuer og skabe nye retter. Til daglig er det også dig, der holder øje med, at hygiejnen i køkkenet er i top. Det kan være ødelæggende for restauranten, hvis der opstår rygter om, at hygiejnen ikke er i orden.

Både dit farvesyn, din lugtesans og dine smagsløg skal være i orden. Du skal have hænderne skruet rigtigt på, og du skal desuden være indstillet på at sætte dig ind i fagets forholdsvis omfattende teori. Hvis du sigter mod en fremtid som køkkenchef, skal du vide, at regnskab og budgetlægning vil være en del af din hverdag. Når det gælder personlige egenskaber, er det vigtigt at have en robust psyke, så du ikke går i panik, når der er tryk på i køkkenet.

Som kok har du gode og alsidige jobmuligheder - både i Danmark og i udlandet. Du kan også vælge at starte din egen restaurant.

      

NYT: Jobbeskrivelse - gastronom med speciale smørrebrød og catering
Nærmere beskrivelse følger.


Jobbeskrivelse - gastronom med speciale smørrebrødsjomfru (specialet ophører pr. 31. juli 2015)
En vis kunstnerisk sans er ikke af vejen, hvis du kunne tænke dig en fremtid som smørrebrødsjomfru. Det er kombinationen af lækker smag og smukt udseende, som har gjort det danske smørrebrød verdensberømt.

Som smørrebrødsjomfru er du ekspert i at fremstille delikat og flot smørrebrød, kolde og lune retter til buffet og tag-selv-bord. Det kan f.eks. dreje sig om fiskeanretninger, grønsagstærter, små crostinis, spændende salater og forskellige pastaretter. Og hvis gæsterne ønsker varm mad, klarer du også det.

Omhu i arbejdet og en sikker hånd er gode kvalifikationer at have i ryggen. Du skal også helst have sans for former og farver, så du kan dekorere og anrette buffeter og smørrebrød på bedste vis. Kan du lide at tænke kreativt, er det en fordel. Du har brug for din kreative åre, når du laver nye typer af smørrebrød og lune retter.

Med en uddannelse som smørrebrødsjomfru kan du blive ansat på hoteller, i restauranter og spisesteder af enhver art – f.eks. diner transportable, cateringvirksomheder og smørrebrødsforretninger. Men du kan også vælge at starte for dig selv ved at åbne en frokostrestaurant eller en smørrebrødsforretning.

Jobbeskrivelse - gastronom med speciale cater (specialet ophører pr. 31. juli 2015)
Som cater skal du, ud over at tilberede, fremstille og anrette kolde og varme retter på en indbydende måde, også kunne kvalitetsvurdere råvarer samt varetage salg og gæstebetjening. Du har med andre ord også en sælgerfunktion med tæt kundekontakt via salg over disken. 

Den direkte kontakt med dine kunder er en fordel i det daglige arbejde. Du ser deres ansigtsudtryk, når de spejder ud over dit udvalg. Du snakker med dem, når du serverer og rydder af. Du får at vide, hvad de især godt kan lide, og hvad de kunne ønske at få på menuen.

Kontakten med kunderne gør jobbet sjovere. Men du skal som person helst være udadvendt, så du har det godt med at være i kontakt med mange forskellige mennesker hver dag.

Jobmulighederne er mange. Du kan blive ansat i cafeer, selvbetjeningsrestauranter, cafeterier og kantiner og lignende steder. Ofte giver jobbet mulighed for at føre egne ideer ud i livet og på den måde gøre cafeen eller kantinen til et bedre spisested.

Vil du vide mere
Vil du vide mere, kan du læse gastronomuddannelsens uddannelsesordning her.

Du kan også få mere at vide ved at klikke dig ind på de tekniske skolers hjemmesider, som du kan finde her.